Najstariji kuhani ostaci ikada pronađeni sugeriraju da su neandertalci bili gurmani
Kuhari iz kamenog doba bili su iznenađujuće sofisticirani - kombinovali su niz sastojaka i koristili različite tehnike za pripremu i davanje ukusa jelima, pokazuje analiza nekih od najranijih ostataka hrane.
Biljni sastojci pronađeni u pećini Shanidar, na sjeveru Iraka, koja je poznata po ukopu neandertalca okruženog cvijećem, i pećini Franhti u Grčkoj otkrili su da je kuhanje neandertalaca i ranih modernih ljudi bilo složeno i uključivalo nekoliko koraka, piše u studiji objavljenoj u časopisu "Antiquity".
Neandertalci su divlje orahe, grašak i trave često kombinovali sa sušenim mahunama poput graha ili sočiva, koja je najčešće identifikovani sastojak hrane uz tog doba.
Kako bi biljke bile ukusnije, mahunarke, koje imaju prirodno gorak ukus, bile su natopljene, grubo mljevene ili izudarane kamenjem kako bi im se uklonila ljuska.
U pećini Shanidar, naučnici su proučavali ostatke biljaka starih 70.000 godina, kada su taj prostor nastanjivali neandertalci - izumrla vrsta ljudi, te uzorke stare 40.000 godina, kada je to bio dom prvim Homo sapiensima.
Pougljeni ostaci hrane iz pećine u Grčkoj datiraju od prije 12.000 godina, kada su tamo živjeli lovci i sakupljači Homo sapiensi.
Uprkos vremenskoj i prostornoj udaljenosti, slične biljke i tehnike kuhanja identifikovane su u obje pećine u današnjem Iraku i Grčkoj.
To sugeriše zajedničku kulinarsku tradiciju nenadertalaca i Homo sapiensa, navodi glavni autor studije Ceren Kabukcu, arheobotanički naučnih sa Univerziteta u Liverpoolu.
Dokazi da su drevni ljudi "tukli" i "vlažili" sušene mahunarke u pećini Shanidar prije 70.000 godina najraniji su direktan dokazi (izvan Afrike) o preradi biljaka za hranu.
Kabukcijeva je bila iznenađena kada je otkrila da su ljudi u to doba kombinovali biljne sastojke na ovaj način, što je pokazatelj da je ukus očito bio važan i tada.
Naučnici napominju da su naši davni preci jeli raznoliku hranu zavisno od toga gdje su živjeli, a to je, vjerovatno, uključivalo širok raspon biljaka.
Nekada se smatralo da su se takve kreativne tehnike kuhanja pojavile tek promjenom načina života - s lova i sakupljanja hrane na poljoprivredu, što se dogodilo u prelazu iz neolita prije 6.000 do 10.000 godina.
Potrebno je više podataka iz Shanidara, ali, ako se ovi rezultati potvrde, onda su neandertalci jeli mahunarke i neke vrste trava koje su zahtijevale pažljivu pripremu prije konzumiranja.
Sofisticirane tehnike pripreme hrane imale su mnogo dužu istoriju nego što se do sada mislilo, navode naučnici.
federalna.ba/Srna
Preporučeno
Otkriveno lice neandertalke koja je živjela prije 75.000 godina
Kako bi bilo uživo sresti jednog od naših najbližih ljudskih rođaka od prije 75.000 godina? Naučnici su naprav...
Međunarodni dan kuhara: Slavlje okusa i zdravlja
Danas se obilježava Međunarodni dan kuhara koji je postao najvažniji dan za sve kuhare svijeta. Pored promovis...
Neandertalci nemaju čisto evropsko porijeklo
Do sada se smatralo da su se neandertalci razvili u Evropi prije nekoliko stotina hiljada godina, te da su se...
U špilji nedaleko od Rima arheolozi pronašli ostatke devet neandertalaca
Talijanski su arheolozi u špilji Guattari, prapovijesnome arheološkom nalazištu, smještenom stotinu metara od...
Homo sapiens je kreativnim genima nadvladao praljude
Znanstvenici su otkrili niz gena povezanih s kreativnošću koji su Homo sapiensu dali veliku prednost nad neand...