Međunarodni dan kuhara: Slavlje okusa i zdravlja
(Izvor: Internet/Ilustracija)

Međunarodni dan kuhara: Slavlje okusa i zdravlja

Svijet prije 1 godina

Danas se obilježava Međunarodni dan kuhara koji je postao najvažniji dan za sve kuhare svijeta.

Pored promovisanja same struke, cilj Međunarodnog dana kuhara jeste osvijestiti ljude koliko je važno koristiti namirnice i začine na ispravan način, te koja jela okrepljuju i doprinose zdravlju. Jedan takav obrok koji dominira našim tanjirima je zasigurno supa/juha/čorba.

Supa nije samo tečni obrok, već pravo blago koje čuva zdravlje iznutra i izvana. Širom svijeta, supe su uvijek bile cijenjene zbog svojih okrepljujućih svojstava, a danas ta uvjerenja potkrepljuju i naučna istraživanja.

Supe su odličan izvor tečnosti što je važno za naše organe i kožu, hranjive su, mesne supe su bogate bjelančevinama i mineralima, dok su povrtne prava riznica vlakana, fitohemikalija i vitamina. One nam daju osjećaj sitosti, pa je naučno dokazano da ćete unijeti 20 posto manje kalorija, jer nas čine sitim i time izbjegavamo prejedanje kod glavnog obroka. Postale su odlična podrška tokom bolesti, a tajna njihove moći leži u bogatstvu minerala i vode. Tako nas pileća supa osvježava tokom prehlade, dok paradajz supe pomažu da razbistrimo svoj um i okrijepimo tijelo.

Jedna takva paradajz supa ili popularnije nazvana čorba od davnina je poznata i u Bosni i Hercegovini. Riječ je o tarhani (perzijski tarkhaneh znači drobljenac). Na tlo BiH je došla iz Turkiye, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe. Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog tijesta. Tijesto obično sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, što mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv okus.

S obzirom da užurban način života i manjak vremena nam ne dozvoljava da sami sebi spremamo ovaj ukusni tečni obrok, vremenom su nastala i nova rješenja za to. Tako su se razvile instant supe čija priprema traje samo nekoliko minuta, kao i supe u prahu koje se pripremaju u kombinaciji s vodom i zahtijevaju kuhanje ne duže od desetak minuta.

Najnovija istraživanja pokazuju da supe osim što su dobro predjelo, one su već godinama i glavni obrok za kojim posežu mnogi. Lagane su za pripremiti, a dovoljno hranjive da vas drže svježe i nahranjene tokom napornog dana.

Kako nam se bliže hladniji dani u godini, onda su supe definitivno sjajno rješenje da bi se ne samo brzo ugrijali, već i nahranili nutritivnim sastojcima koji se nalaze u svim supama u prahu ili instant supama za koje je prilikom pripreme potrebna samo vruća voda.

federalna.ba/Fena

Međunarodni dan kuhara kuhanje zdravlje
Preporučeno
Da bi djeca imala zdravu budućnost, neophodne su mjere prevencije
BiH prije 2 mjeseca

Kako bi djeci od predškolskog do školskog uzrasta osigurali zdravu budućnost, neophodno je raditi na jačanju s...

Hiljade vjernika moli se za zdravlje pape Franje
Svijet prije 5 mjeseci

Hiljade ljudi okupilo se u ponedjeljak navečer na Trgu svetog Petra u molitvi za bolesnog papu Franju, u nadi...

Harris protiv Trumpa zaigrala na karte godina i zdravlja
Svijet prije 9 mjeseci

Bijela kuća je danas objavila medicinski izvještaj u kojem se zaključuje da Kamala Harris, sa 59 godina, ima...

Zabilježen rast polena ambrozije
Zdravlje prije 11 mjeseci

 Prema izvještaju Centra za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić, o koncentraciji polena al...

Naučnici otkrili marker za predviđanje rizika od povratka raka želuca
Zdravlje prije 11 mjeseci

Hirurško uklanjanje tumora smatra se temeljem za izlječenje raka želuca, ali čak 40 posto pacijenata koji prođ...

"U izboru voća i povrća u ljetnim danima nema greške, važno da je sezonsko"
Zdravlje prije 1 godina

Visoka dnevna temperatura zraka pojačava potrebu za vodom i tečnošću. Sasvim je normalan gubitak apetita i sma...