Sarajevski ramazanski somuni, miris iftara
Sarajevski somuni su tradicionalno kroz vijekove sastavni dio iftarskih sofri. U vrijeme ramazana stvaraju se veliki redovi pred sarajevskim pekarama, posebno onim koji se nalaze u starom dijelu grada gdje se prodaju najbolji somuni.
Tako se i ovog prvog dana ramazana mogu vidjeti redovi Sarajlija u Patkama i na Bristriku ispred pekara koji strplijvo čekaju da kupe somune za iftarsku sofru.
Ramazanski somun se posipa ćurekotom, koji mu daje poseban miris.
Za vrijeme ramazana u pekarama se proizvede više hiljada komada somuna dnevno.
Somun (turski: somun od grčke riječi ψωμίν), lepina ili lepinja, je vrsta peciva bosanske kuhinje. Naziv za somun kao pecivo je karakterističan za Sarajevo. U nekim se dijelovima Bosne i Hercegovine ta peciva nazivaju i ramazanije.
federalna.ba/Fena
Preporučeno
Vruće travničke pitice spajaju ljude
Somuni, lepine, pitice - naziv se razlikuje od mjesta do mjesta. Neizostavan su dio svakog iftara. Dugi redovi...
Priča o ramazanskim somunima, tradicionalnom pecivu posebnog mirisa
Tokom ramazana iftarske sofre u Sarajevu su nezamislive bez somuna. Intezivan i prepoznatljiv miris ovog tradi...
U mostarskom sokaku na Topalijeve somune se nestrpljivo čeka
Dolaskom Bajrama završen je humanitarni projekt „Somun na svaka vrata u mjesecu Ramazana“, koji je pokrenuo mo...