Počelo tradicionalno sušenje paradajza u Turskoj

Na vrelim ravnicama Torbalija, nedaleko od turskog Izmira, gdje temperature ovih dana dostižu i do 40 stepeni Celzijusa, počeo je tradicionalni proces sušenja paradajza, koji svakog ljeta pretvara polja u "crvene tepihe" pod žarkim suncem.

Stotine radnika raspoređuju svježe ubrane plodove po zemljanim površinama, gdje paradajz ostaje da se suši najmanje sedam dana.

Proces počinje nakon julske berbe, a paradajz koji je zasađen u aprilu, kamionima i traktorima dovozi se na sušena polja. Prije sušenja, paradajz se prema zahtjevima kupaca tretira sumporom ili solju, kako bi zadržao boju, teksturu i produžio trajnost.

Ova višednevna metoda, uz oslanjanje na prirodnu snagu sunčeve sjvetlosti, dio je dugogodišnje poljoprivredne prakse u regiji, a sušeni paradajz iz Torbalija postaje tražena sirovina na domaćem i inostranom tržištu.

AA/federalna.ba

Turska sušenje paradajza