Počelo tradicionalno sušenje paradajza u Turskoj
Na vrelim ravnicama Torbalija, nedaleko od turskog Izmira, gdje temperature ovih dana dostižu i do 40 stepeni Celzijusa, počeo je tradicionalni proces sušenja paradajza, koji svakog ljeta pretvara polja u "crvene tepihe" pod žarkim suncem.
Stotine radnika raspoređuju svježe ubrane plodove po zemljanim površinama, gdje paradajz ostaje da se suši najmanje sedam dana.
Proces počinje nakon julske berbe, a paradajz koji je zasađen u aprilu, kamionima i traktorima dovozi se na sušena polja. Prije sušenja, paradajz se prema zahtjevima kupaca tretira sumporom ili solju, kako bi zadržao boju, teksturu i produžio trajnost.
Ova višednevna metoda, uz oslanjanje na prirodnu snagu sunčeve sjvetlosti, dio je dugogodišnje poljoprivredne prakse u regiji, a sušeni paradajz iz Torbalija postaje tražena sirovina na domaćem i inostranom tržištu.
AA/federalna.ba
Preporučeno
Brojne ekipe s kopna i iz zraka gase šumski požar u Bursi
Veliki šumski požar u sjeverozapadnoj turskoj provinciji Bursa traje već četvrti dan, a intenzitet je s...
Indonezija kupuje 48 borbenih aviona KAAN od Turske
Indonezija je potpisala ugovor o kupovini 48 borbenih aviona KAAN od Turske, saopštilo je u utorak ind...
Erdogan kazao da bi se mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine mogli nastaviti u Turskoj
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je izrazio nadu da će Turska ponovo igrati centralnu ulo...
Turska: Višednevna borba s požarom u Karabuku
Ekipe Generalne uprave za šumarstvo, koje intervenišu sa zemlje u požarima koji su izbili prije...
Grčka i Turska u plamenu: povrijeđeni vatrogasci, evakuacije i rekordne temperature
Grčka se i dalje suočava s pet velikih požara širom zemlje usred žestokog toplotnog vala, a očekuje se...
U Turskoj izmjereno 50,5 stepeni Celzijusa na jugoistoku zemlje
Temperatura od 50,5 stepeni Celzijusa izmjerena je u petak na jugoistoku Turske, što je rekord za tu ze...