Medljikovac-čudesni šumski med jedan od najkvalitetnijih u BiH

Pčele i njihovi proizvodi još uvijek su nedovoljno istraženo polje,  te su kao takvo interesantne mnogim profesijama. Nekima sa stanovišta nutricionizma i zdravlja, drugima sa stanovišta određenih tehnologija, trećima zbog razvoja pčelarstva kao privredne grane. U svijetu je danas jako prepoznat problem smanjenja proizvodnje meda i  smanjenja broja pčelinjih zajednica zbog više razloga. Jedan od njih je masovna i slabo kontrolirana primjena pesticida, a i globalne ekološke promjene.

Proizvodnja meda i ostalih pčelinjih proizvoda kao što su polen, propolis i matična mliječ predstavlja visoki potencijal za Bosnu i Hercegovinu, a edukacija pčelara u tom pravcu  mogla bi stvoriti osnove za dodatne značajne prihode i povezivanje sa faramaceutskom industrijom. Posebnu tržišnu konkurentnost,   može imati organski proizveden med koji je u posljednje vrijeme sve više tražen na tržištu EU. Proizvodnjom meda i drugih pčelinjih proizvoda značajno se može povećati ekonomska korist za stanovništvo, posebno u ruralnim područjima.

Koliko su pčelari upoznati sa zahtjevima tržišta, je li  kvalitet našeg meda dostigao konkurentnost zahtjevnog  EU tržišta, koje hemijske osobine mora posjedovati autohtoni med, te koja su to najnovija dostignuća u tehnologiji pčelarenja i apiterapiji, pitali smo prof.dr.sc.Midhata Jašića, redovnog  profesor na predmetima iz oblasti nutricionizma i prehrambenih tehnologija na Univerzitetu u Tuzli.

Pripremila Alma Jusubašić