KUIP KS: Od 59 uzoraka sladoleda svi mikrobiološki ispravni
Na osnovu plana službenih kontrola inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, u periodu od 10. do 30. juna, su izvršili redovne inspekcijske nadzore u 20 ugostiteljskih objekta na području Kantona Sarajevo u kojima se vrši proizvodnja i promet sladoleda, te su izvršili uzimanje službenih uzoraka sladoleda s ciljem kontrole zdravstvene ispravnosti.
Uzeto je ukupno 59 uzoraka sladoleda s ciljem mikrobiološke kontrole zdravstvene ispravnosti sladoleda. Istovremeno je vršena i kontrola higijene procesa rada, te je uzeto 104 brisa sa različitih površina, opreme, ruku i odjeće radi mikrobiološke analize. Ispitivanje uzoraka je izvršio Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.
Od ukupno uzetih 104 uzoraka briseva, rezultati su pokazali da 14 briseva ne odgovara odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), jer sadrže mikroorganizme (aerobno mezofilne bakterije i enterobakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti, slijedom čega su izdata rješenja za otklanjanje nedostataka za sedam ugostiteljskih objekata.
Kada su u pitanju uzorci sladoleda svi su bili usaglašeni sa Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Smjernicama za tumačenje i provedbu pravinika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), a što ukazuje na visok nivo higijene i bezbjednosti proizvoda.
U poređenju s prethodnom godinom, vidljivo je značajno poboljšanje stanja na terenu. Naime u 2024. godini tokom službenih kontrola i uzorkovanja sladoleda, inspektori za hranu su izdali 21 rješenje o otklanjanju nedostataka, odnosno o provođenju korektivnih mjera i to zbog neusklađenosti ne samo briseva, već i uzoraka sladoleda. Ove godine svi uzorci sladoleda su bili usaglašeni sa zakonskim odredbama, a broj izdatih rješenja je više nego prepolovljen.
Ovi rezultati jasno ukazuju na pozitivan uticaj pojačanih inspekcijskih kontrola i preventivnih mjera koje su doprinijele podizanju nivoa higijene i sigurnosti hrane kod subjekata u poslovanju sa sladoledom, saopćeno je iz KUIP-a KS.
Fena
Preporučeno
Pojačani nadzori na području KS iz oblasti tržišno-turističke i sanitarne inspekcije
U cilju podizanja kvalitete usluga tokom ljetne turističke sezone, kao i očuvanja sanitano -higijenskih uslova...
KUIP KS: Inspekcijske kontrole tokom prvomajskih praznika u Kantonu Sarajevo
Tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo će tokom predstojećih...
KUIP - Inspektorat poljoprivredne, vodne i šumarsko-lovne inspekcije upozorava na opasnost od požara
S obzirom da je uzrok šumskih požara u više od 95 posto slučajeva ljudski faktor, kao i da su proljetni radov...
Obaveza isticanja postera o zabrani pušenja maloljetnicma u svim odgojno-obrazovnim ustanovama
Uvažavajući potrebu za dodatnom formalnom, ali i neformalnom edukacijom o rizicima pušenja, posebno mlađe popu...
Intenziviran rad inspektora KUIP-a tokom održavanja 30. SFF-a
Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo od 16. do 23. augusta intenzivirat će in...
KUIP KS - Kontrole subjekata nadzora koji usluge smještaja oglašavaju putem interneta
U skladu sa Planom rada za januar 2024. godine, Inspektorat tržišno-turističke inspekcije Kantonalne uprave za...